Politica externă a Germaniei din ultimii 15 ani, pusă sub semnul întrebării.
Au început analizele privind ”politica Merkel”, de acomodare a intereselor economice ale Germaniei cu atitudinea agresivă a Rusiei, care, în viziunea multor analiști, pare să fi fost una greșită.
Merkel a fost printre principalii susținători ai unei politici de interminabile concesii făcute Rusiei.
Fiona Hill, un consilier al administrației Bush, a relatat pentru NYT că Germania și Franța s-au opus dorinței SUA de a permite Ucrainei și Georgiei să adere la NATO.
Zelenski i-a criticat pe foștii lideri ai Germaniei și Franței, Angela Merkel și Nicolas Sarkozy și a catalogat decizia luată la Summitul NATO din 2008, de blocare a integrării Ucrainei în NATO, drept un „calcul greşit“, care a dus la războiul actual, scrie mediafax, care citează Deutsche Welle.
„Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucha, pentru a vedea la ce a dus politica de 14 ani de concesii către Rusia”, a spus Zelenski.
Guvernul lui Merkel a continuat să blocheze livrări de arme către Ucraina după anexarea Crimeei în 2014. În acelaşi timp, Germania a aprobat controversatul gazoduct Nord Stream 2.
Erich Vad, unul dintre consilierii fostului cancelar german Angela Merkel, oferă o mostră din ce ar fi însemnat abordarea Germaniei față de invazia Rusiei în Ucraina.
Vad avertizează guvernul Olaf Scholz şi naţiunile occidentale asupra riscurilor generate de livrarea de armament Ucrainei, insistând pentru iniţierea negocierilor reale cu Rusia.
"Livrările de armament riscă să deschidă drumul spre un război mondial", atrage atenţia generalul Erich Vad, fost consilier pe probleme militare al fostului cancelar Angela Merkel.
Erich Vad a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care Guvernul Olaf Scholz analizează posibilitatea de a transfera armament greu Ucrainei, inclusiv tancuri şi rachete antitanc moderne.
"În acest moment există multă retorică în favoarea războiului, din raţiuni etice întemeiate", notează specialistul, subliniind însă că, indiferent de presupusele intenţii aparent bune, "trebuie găsită o soluţie pentru oprirea războiului dintre Rusia şi Ucraina". "Dacă nu vrem al III-lea Război Mondial, mai devreme sau mai târziu, trebuie să ieşim din această logică a escaladării militare şi să trecem la negocieri", insistă Erich Vad, citat de agenţia DPA şi de publicaţia Die Welt.
Ucraina şi Rusia poartă negocieri asupra unui armistiţiu şi asupra unui eventual acord de pace, dar naţiunile occidentale aprovizionează intens cu armament armata ucraineană. Uniunea Europeană a decis finanţarea şi facilitarea transporturilor de armament către Ucraina.