În ultimii ani, uleiul de cocos a devenit extrem de popular.
În mare parte, această popularitate se datorează beneficiilor incredibile pentru sănătate care i se atribuie. Multe vedete au vorbit în mod special despre acest produs, l-au recomandat şi au susţinut că, datorită uleiului de cocos, au pierdut kilogramele în plus. Cu toate acestea, este oare adevărat sau uleiul de cocos a devenit la modă şi presupunem cu toţii că este foarte util? Care sunt dovezile ştiinţifice în acest sens? Conform studiilor ştiinţifice, uleiul de cocos creşte nivelul de colesterol rău.
Concluziile cercetărilor clinice care au evidenţiat beneficiile acestui produs s-au dovedit a fi nepotrivite pentru consumatorul de masă, deoarece au folosit un alt tip de ulei de cocos diferit de cel comercial.
Aceasta înseamnă că practic nu avem studii care să confirme beneficiile pentru sănătate ale uleiului de cocos pe care îl putem achiziţiona din reţelele comerciale. Celălalt argument pentru beneficiile uleiului de cocos a fost faptul că în ţările în care este utilizat pe scară largă (în mare parte tropicale), oamenii suferă mai puţin de boli cardiovasculare şi trăiesc mai mult.
Problema constă în faptul că este dificil să i se atribuie merite pentru acest lucru uleiului de cocos. Oamenii din aceste ţări au, în general, o dietă alimentară mai sănătoasă - cu mai multe alimente vegetale, mai multe fibre, duc un stil de viaţă mai activ. De asemenea, consumă în mare parte nuci de cocos întregi, nu uleiul de cocos procesat pe care îl folosim în ţările dezvoltate. Faptul că uleiul de cocos creşte colesterolul rău nu trebuie subestimat.
Persoanele care au probleme în acest sens trebuie să fie mai atente şi să nu ia de bune afirmaţiile despre un anumit produs. Deci, unde se încadrează uleiul de cocos într-o dietă sănătoasă?
Experţii recomandă utilizarea acestuia din când în când. Nu diferă ca şi compoziţie calorică de alte grăsimi, astfel încât, dacă îl folosim în principal în bucătărie, nu vom pierde în greutate. Ne putem bucura de gustul său specific de câteva ori pe lună, de exemplu, dar nu este o idee bună să-l folosim în mod constant, citează Rador.