Umorul a fost de mult timp o parte esențială a publicității, creată de oameni pentru oameni. Dar acum, inteligența artificială (AI) își face loc în prima linie a creativității comice.
Publicul uită adesea ce a auzit, dar își amintește cum s-a simțit. Acest lucru este mereu în mintea creativilor care încearcă să facă o impresie puternică în publicitate, scrie euronews.com.
De aceea, voci amuzante, jocuri de cuvinte, sarcasm și alte tehnici umoristice au fost folosite de-a lungul anilor pentru a se evidenția și a atrage consumatorii. Dar să găsești tonul potrivit într-o piață globalizată de publicitate nu este ușor.
„Cu atât de mult conținut creat simultan, acea avalanșă de conținut în care trăim acum, găsirea acelei voci umoristice unice poate fi dificilă și tinde să fie estompată de grupuri de testare și localizare pentru diferite piețe,” spune Neil Heymann, Global Chief Creative Officer la Accenture Song, un grup creativ alimentat de tehnologie.
Vorbind la Festivalul Internațional de Creativitate Cannes Lions, Heymann a subliniat că comedia este văzută ca un risc, dar recompensele pot fi semnificative.
Umorul a fost mereu la modă pentru unii creativi, dar abia recent a obținut propria categorie în programul de premii Cannes Lions.
„Favoritul meu la festival a fost o reclamă pentru Uber în Marea Britanie, cu Robert De Niro.
„Timpul său este atât de captivant în multe feluri. Într-o lume care încearcă să înghesuie totul în șase secunde, spațiile deschise și pauzele incomode par foarte luxoase,” spune Heymann pentru Euronews Culture.
Heymann a evidențiat faptul că inteligența artificială (AI), adesea criticată pentru lipsa sa de emoție, ar găsi dificil să reproducă performanța de tip De Niro.
Dar el vede tehnologia ca un instrument nou și util pentru a crea umor în comunicare, alături de mințile creative umane.
Heymann adoră un joc de cuvinte bun și crede că există matematică și metodologie în spatele lor, care se potrivesc bine cu AI. Recent, a fost impresionat de un nou instrument dezvoltat de Google Labs, care ajută la crearea glumei perfecte.
„Există aproape ca un setare de joc de cuvinte pe interfață și pur și simplu scuipă fiecare variație de joc de cuvinte, fiecare tip de interpretare a modului în care sunt puse cuvintele împreună. A fost destul de fascinant,” explică el.
„Exemplul pe care l-au folosit în prezentare este că până acum, singurele instrumente pe care le-au avut scriitorii pentru a-și extinde opțiunile sunt dicționarul și tezaurul și poate un dicționar de rime, iar acesta doar extinde asta.”
El continuă: „Au făcut comparația cu pedalele de distorsiune de pe chitare. Așa că, încă cânți aceeași melodie, dar poți experimenta cu diferite tonuri de voce, diferite timpi, diferite ritmuri, lucruri de genul acesta.”
Cu gusturile publicului evoluând de-a lungul anilor, combinate cu diferite culturi și puncte de vedere, advertiserii trebuie să fie atenți ce jocuri de cuvinte sau alte forme de umor folosesc. În ciuda industriei devenind mai globală, nu tot conținutul se traduce peste tot. Heymann crede că AI poate avea un rol în rezolvarea acestui lucru.
„Există un rol pentru AI, dacă este configurat corect, care poate fi un sistem de filtrare avansat, care sperăm că este util și indică orice capcane potențiale fără a ucide complet orice senzație de risc sau de a face un mare salt.”
Heymann este optimist că tehnologia AI poate aduce noi dimensiuni în publicitate și că poate ajuta la adaptarea umorului pentru a rezona cu diverse audiențe globale.