Un avion de la Tarom a efectuat prima aterizare pe Aeroportul Brașov

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sfaturi pentru a obține bilete de avion mai ieftine
Sfaturi pentru a obține bilete de avion mai ieftine

Aeroportul Ghimbav primește primul zbor de pasageri și este oficial deschis traficului.

Un avion Boeing cu 100 de locuri, operat de Tarom, a efectuat prima aterizare a unei aeronave de pasageri pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav în această dimineață.

Într-o atmosferă simbolică, avionul a fost primit pe pistă cu sunete de fanfară și tunurile de apă ale mașinilor de pompieri. Cătălin Prunariu, pilotul Tarom și fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a fost cel care a pilotat aeronava.

Zborul București - Brașov, de la decolare la aterizare, durează 32 de minute și 16 secunde.

Turn virtual de control pentru noul aeroport de la Brașov. Gabriel Davidescu, director UTI, explică de ce este operat de la Arad

UTI Construction and Facility Management a realizat instalații și sisteme de securitate pe cele mai importante aeroporturi din țară. Însă, de departe, una dintre cele mai mari provocări privind Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost reprezentată de sistemele de radionavigaţie și în special turnul de control virtual.

"Este pentru prima dată implementată în România această tehnologie. Este o soluţie nouă. A fost implementată pentru prima dată în Suedia de către unul dintre partenerii noştri de tehnologie - SAB, un nume care nu mai necesita niciun fel de prezentare. Acest concept a fost implementat pentru prima dată într-un aeroport din Suedia, în 2015. În proiectul de sisteme de radio-navigație noi am avut parteneri importanţi de tehnologie alături de noi", a spus Gabriel Davidescu, directorul UTI Construction and Facility Management.

"Costă mai mult să facem un turn de control obişnuit"

"Costă puţin mai mult să facem un turn de control obişnuit. Un turn remote (n.r. la distanță) ajunge să coste mai puţin decât un turn fizic. Numai costrucția în sine şi betoanele care se toarnă pentru un turn clasic ajung să coste mai mult decât toată tehnologia necesară pentru a face povestea aceasta remote. Dar nu argumentele legate de costurile de investiții au fost, ci cele legate de siguranţă şi, nu în ultimul rând, de reducerea costurilor de operare", a mai spus acesta.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel