Un fermier a apelat la roboți pentru a mulge vacile, din cauza deficitului de forță de muncă: Bovinele sunt mai fericite!

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Din cauza deficitului de forță de muncă, un fermier utilizează roboți pentru a mulge vacile.

Un fermier din Făgăraș disperat din cauza deficitului de forță de muncă din zootehnie a ajuns să apeleze la roboți pentru a își mulge vacile. Se pare că vacile sunt mai mulțumite de acest sistem de mulgere, dat fiind că producția a crescut în ferma lui Raul Gușeilă.

Pentru că au întâmpinat probleme în ceea ce privește forța de muncă, familia Guşeilă din Făgăraş, care deține sute de oi şi vaci, a luat decizia de a apela la roboţi de muls vacile. Această tehnologie a înlocuit peste jumătate din treaba per­sona­lu­lui care este din ce în ce mai greu de găsit. Investiţiile merg în conti­nua­re în această direcţie, pentru a re­du­ce la maximum dependenţa de capitalul uman.

„Deocamdată, ferma noastră se bazea­ză mai mult pe o agricultură convenţională. Folosim roboţi de muls, pentru că ştim că este o problemă mare cu forţa de muncă, mai ales în zootehnie. Roboţii de muls au salvat cam 50-60% din această problemă. Urmează să implementăm cât mai multe teh­nologii care să ne ajute în procesul de reducere a nevoii de personal“, a spus Raul Guşeilă, adminis­trator al Riagro Expe­rimental, potrivit dailybusiness.ro, citat e bizbrașov.

Vacile sunt mai fericite când sunt mulse de roboți

Compania Riagro Experimental, pe care o conduce, co­mer­cializează drone agricole, însă Raul Guşeilă a făcut referire la ferma părinţilor săi din Făgăraş, care cresc vaci şi oi, dar produc şi cereale. Acesta a explicat faptul că au cumpărat roboţi care să mulgă vacile – 150 la număr. Se pare că vacile sunt mai relaxate şi le-a crescut pro­ducţia de lapte. Acesta a menţionat anteri­or că au încercat să folosească roboţi şi pentru ovine, însă nu a funcţionat.

„În ferma noastră, lucrurile vor sta din ce în ce mai bine“, a precizat Guşeilă.

Acesta a observat că exită o tendință din ce în ce mai evidentă pentru digitalizare şi tehnologizare şi în alte ferme. Acesta a mai adăugat faptul că estimările de vânzări de drone pentru anul viitor sunt foarte bune, punând accentul pe faptul că dacă în 2021 a vândut o dronă, prog­no­za pentru anul viitor este de 100 – 150 de drone.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel