Autoritățile de la Seul presupun că bărbatul observat săptămâna trecută că traversa zona demilitarizată dintre Nord și Sud era un transfug nord-coreean ajuns acum peste un an în Coreea de Sud.
Ministerul apărării de la Seul spune că transfugul nord-coreean ajunsese în Sud în noiembrie 2020, informează Reuters.
Statul-major al Coreei de Sud a anunţat luni că desfăşoară o operaţiune de căutare după detectarea suspectului, sâmbăta trecută, în estul DMZ.
Se crede că transfugul este un bărbat care şi-a folosit pregătirea de gimnast pentru a traversa gardurile de la frontiere şi a intra în Coreea de Sud prin aceeaşi zonă, a transmis agenţia de presă Yonhap, fără a preciza identitatea suspectului.
Trecerea frontierei, ilegală în Coreea de Sud, a avut loc în timp ce Coreea de Nord aplică măsuri stricte împotriva coronavirusului, după ce şi-a închis graniţele la începutul lui 2020, deşi nu a raportat cazuri de infectare.
În 2020, când transfugul în cauză a sosit din Coreea de Nord, acesta nu a fost reţinut decât după 14 ore de la trecerea graniţei, iar militarii sud-coreeni s-au angajat că vor intensifica măsurile de securitate.
Sâmbătă, prezenţa suspectului în apropierea frontierei a trecut neobservată timp de aproape trei ore după ce camerele video cu circuit închis l-au înregistrat când sărea peste un gard, declanşând semnalele de alarmă, arată un comunicat al forţelor armate difuzat duminică.
Citește și: Gazprom a redus exporturile de gaze spre Europa, cu trei excepții: Germania, Italia și Turcia
Armata sud-coreeană a început o operaţiune de căutare la ora 21.20, dar nu a reuşit să îl împiedice pe bărbatul respectiv să treacă înapoi în Coreea de Nord, în jurul orei 22.40.
Mii de nord-coreeni s-au stabilit în Sud, dar traversările DMZ sunt evenimente neobişnuite. Majoritatea transfugilor nord-coreeni ies din ţară prin China. Trecerile din Sud în Nord sunt şi mai rare - doar câteva cazuri în ultimii ani.
Cu toate acestea, mai multe incidente recente au provocat îngrijorare în Coreea de Sud cu privire la probleme de securitate sau la reacţiile întârziate ale soldaţilor din paza frontierei. În iulie, autorităţile de la Seul au anunţat că vor accelera procedura de achiziţie a unui robot pe şine şi a unui sistem audiovizual cu inteligenţă artificială, pentru a îmbunătăţi securitatea la frontieră.