Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a ținut un nou discurs delirant unde a învinuit Occidentul de opresiune, deși el a fost cel care anexat Crimeea, pentru ca mai apoi să invadeze întreaga țară, cu speranța că va pune mâna pe Kiev.
„Am un mesaj pentru NATO: haideți să nu ne mai dușmănim! Haideți să trăim în armonie! Haideți să construim un dialog, să construim încredere și, prin urmare, pace! Vreau să subliniez asta în cel mai sincer mod cu putință. Înțelegem pe deplin cât de complexă ar fi construirea acestei realități și am făcut pași către asta, dar ce am primit în schimb? Pe scurt: nu părea că există vreo dimensiune a unei posibile cooperări. Ceea ce am primit în schimb a fost o presiune permanentă asupra noastră și tensiune la graniță. Vă pot întreba care a fost obiectul acelei presiuni? Care a fost obiectivul?! Doar să vă antrenați? Sigur că nu! Scopul a fost să faceți Rusia tot mai vulnerabilă și să transformați Rusia într-un instrument pentru îndeplinirea scopurilor voastre geopolitice. Asta e ideea principală, toate țările au fost transformate în instrumente. Iar sancțiunile sunt introduse pentru toți cei care nu lasă capul plecat și nu vor să se lase folosiți ca instrumente. Iar la final, dacă ei nu au succes cu nimic, obiectivul este să distrugă, să îi șteargă de pe hartă pe cei care nu sunt obedienți. Dar nu le-a mers cu Rusia și nu o să le meargă niciodată”, a spus Vladimir Putin.
Practic, ceea ce încearcă Vladimir Putin este să se prezinte drept victima unui Occident nemilos, care vrea cu tot dinadinsul să distrugă cultura Rusiei. De parcă muzica lui Ceaikovski nu se asculta la toate filarmonicile europene până în februarie, iar romanele lui Dostoievski nu au intrat în lectura obligatorie a tuturor școlilor vestice respectabile.
Putin vrea să picteze o realitate alternativă foarte ciudată, ușor de combătut, potrivit căreia Rusia și-ar fi dorit enorm relații bune cu NATO și UE. Însă, din cauza faptului că Moscova căra tot greul relației, s-a decis să anexeze Crimeea în 2014. Iar pentru că Occidentul ar fi amenințat apoi securitatea Federației Ruse, ceea ce este complet non-factual, el s-a decis să invadeze toată Ucraina. Ca să ce? Nu știm. Cam pe aici se oprește logica construită cu greu, pe o fundație extrem șubredă, în termeni de onestitate.
Cu toate acestea, faptul că Vladimir Putin consideră că relațiile dintre Rusia și Occident, înainte de 2014, au fost atât de rele încât el s-a decis să anexeze Crimeea reprezintă poate afirmația cel mai ușor de demontat. Trebuie doar să ne uităm la legăturile economice formidabile construite între cele două părți, care au culminat cu Nord Stream 2.
Faptul că liderul de la Kremlin se prezintă în fața lumii cu o propagandă atât de ușor de demontat arată, mai presus decât orice, graba și disperarea Rusiei. Kremlinul nu pierde doar în războiul convențional din Ucraina, ci și în războiul informațional cu Occidentul.