Unii dintre partenerii UE ai Ungariei au fost prea dornici să lupte cu Putin, iar conflictul trage întregul continent în criză, a spus Balazs Orban.
Ungaria a cerut discuții de pace urgente pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, avertizează în același timp că conflictul prelungit va declanșa o criză economică care va amenința guvernele din întreaga Europă, scrie Financial Times.
„Ungaria nu vrea să creeze probleme. Dar dacă încerci să te angajezi în politică fără să privești realitatea din jurul tău, pur și simplu vei pierde încrederea oamenilor.
O încetare rapidă a focului într-un război de patru luni este singura șansă a Europei de a evita o recesiune devastatoare”, a declarat Balazs Orban, director politic la biroul prim-ministrului lui Viktor Orban.
Budapesta este de multă vreme cel mai apropiat partener al Moscovei din cadrul statelor UE și a provocat frustrare la Bruxelles din cauza reticenței sale de a rupe toate legăturile cu Rusia după invazia Ucrainei și de a oferi sprijin fără echivoc președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Sancțiuni cu frâna de mână
”Unii dintre partenerii UE ai Ungariei au fost prea dornici să lupte cu președintele rus Vladimir Putin, iar acest conflict trage întregul continent în criză. Vor un război și consideră că pot să-l învingă pe Putin, să ocupe Kremlinul și acesta este scopul lor. La începutul conflictului, cel puțin în mass-media, aceasta era o părere comună. Dar aș paria că mai multă raționalitate va apărea în patru luni. Altfel, prețurile utilităților și energiei, destabilizarea politică și suferința clasei de mijloc vor deveni realitate. Portughezii și spaniolii nu vor mai accepta pretenția că sunt în război pentru că sunt prea departe de Ucraina. Deci tensiunile politice vor crește cu siguranță – a spus Balasz Orban, care nu are nicio legătură cu premierul.
Orban a mai spus că Budapesta a condamnat invazia rusă, dar, spre deosebire de alte țări din UE care pledează cu orice preț pentru înfrângerea lui Putin, a adăugat că „acum este momentul să ne așezăm și să ne liniștim... pentru că scopul nostru în următoarele luni ar trebui să fie fie negocieri, pace, armistițiu și pace”.
- Este înfricoșător că în prezent nu există discuții sincere despre situația actuală. Principalele noastre obiective în următoarele luni ar trebui să fie negocierile și încetarea focului - a spus Balazs Orban.
Luna trecută, Budapesta a reușit să dilueze sancțiunile UE menite să reducă achizițiile de petrol rusești și a refuzat să susțină sancțiunile împotriva patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse.
De asemenea, Viktor Orban a refuzat să permită utilizarea teritoriului său pentru tranzitul armelor către Ucraina, cu care împarte o graniță de 137 de kilometri.
De asemenea, trebuie amintit că Viktor Orban și Zelenski s-au ciocnit public în primele săptămâni de război. Zelensky s-a opus lui Orban în timpul summitului UE din cauza „ezitării” cu privire la sancțiunile impuse Rusiei, în timp ce Orbán a spus că liderul ucrainean este „oponentul său politic”. Budapesta, cu toate acestea, a oferit un sprijin puternic pentru candidatura Ucrainei la UE.
Balazs Orban consideră că este „dificil” de prezis natura relației viitoare a UE cu guvernul lui Putin și că vor fi necesare discuții cu privire la modul de a trata cu Rusia după război.
”Ce am făcut în ultimii 12 ani nu mai este sustenabil pentru că s-au schimbat circumstanțele. De aceea ar trebui să minimizăm contactele de ambele părți, să așteptăm sfârșitul războiului, apoi să ne așezăm și să ne dăm seama ce să facem în continuare - a conchis directorul politic din biroul premierului ungar.