Noaptea de vară dintre marți spre miercuri, răcorită de briza mării pe coasta franceză a Mediteranei, s-a transformat acum într-un infern climatic, când o rafală puternică de vânt fierbinte a ridicat temperaturile de la 22 de grade Celsius la 37 de grade Celsius în decurs de numai trei ore.
Acest fenomen atmosferic rar, cunoscut sub numele de explozie de căldură, a avut loc pe fondul unui val de căldură care a debutat în Spania la începutul acestei săptămâni și care acum se deplasează spre nord, aducând o vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului în Franța și în Marea Britanie.
Valul brusc de miercuri dimineață a depășit recordurile de temperatură din luna iunie pentru Capul Ursului din Franța și este a treia cea mai mare temperatură înregistrată vreodată acolo. Ceea ce o face și mai izbitoare este faptul că nu a fost înregistrată în mijlocul zilei, ci mai degrabă la ora 2:26 dimineața, a declarat meteorologul Meteo France Gaetan Heymes.
Căldura extremă este, de asemenea, neobișnuită prin durata sa: în timp ce valurile de căldură durează, de obicei, una sau două zile la apogeu, acesta este prognozat să fie prezent în Spania timp de aproximativ cinci zile. Acest lucru se datorează faptului că este vorba de un "dom de căldură", un sistem de presiune înaltă de aer cald care planează în atmosferă deasupra Europei și care este atât de mare încât împiedică sistemele mai reci să se deplaseze.
Cupolele de căldură sunt intensificate de schimbările climatice, care la rândul lor sunt alimentate de emisiile de gaze cu efect de seră. Oamenii de știință nu mai studiază dacă încălzirea planetei afectează intensitatea unui val de căldură, ci mai degrabă cu cât de mult.
Un val de căldură atât de devreme în an a obligat școlile să ia măsuri pentru a proteja copiii. Unele regiuni din Spania au redus orele de predare în această săptămână, iar Franța a închis vineri unele școli. Copiilor înscriși în școlile primare și gimnaziale din zonele considerate cu risc ridicat li s-a permis să rămână acasă, a precizat ministerul francez al educației într-o declarație.
Canicula afectează psihic
Temperaturile mai ridicate din timpul nopții, precum cele din timpul evenimentului de la Capul Ursului, afectează somnul pentru miliarde de oameni iar cei care suferă cel mai mult sunt femeile și persoanele în vârstă, potrivit unui studiu publicat în luna mai. Deoarece corpul nostru are nevoie să se răcească puțin pentru a adormi, cu cât este mai cald afară, cu atât mai mult întârzie debutul natural al somnului.
Cum îți păstrezi răcoare în mașină pe timp de caniculă. Cele mai bune trucuri
"Căldura severă perturbă somnul, afectează performanța cognitivă și este asociată cu un risc crescut de sinucidere sau de internare în spital pentru boli mintale", a declarat într-un comunicat Radhika Khosla, director al Oxford Martin Programme on the Future of Cooling de la Universitatea din Oxford. "Comunitatea globală trebuie să se angajeze în favoarea unei răciri sustenabile sau riscă să blocheze lumea într-o buclă de feedback mortal, în care cererea de energie pentru răcire determină și mai multe emisii de gaze cu efect de seră și duce la o încălzire și mai mare a planetei."
Căldura extremă afectează și economia
Vremea extremă afectează activitatea economică. În Franța, debitele scăzute și temperaturile ridicate ale râului Rhone înseamnă că acesta nu poate fi folosit ca apă de răcire pentru una dintre centralele nucleare ale Electricite de France SA. Se așteaptă ca producția la centrala St Alban să fie limitată până la 8 iulie, potrivit datelor operatorului de rețea RTE, scrie Bloomberg. În condițiile în care disponibilitatea nucleară franceză este deja la cel mai scăzut nivel din 2008, Europa nu își poate permite să piardă și mai multă producție nucleară pe măsură ce rezervele de gaz devin tot mai limitate.
Unele părți din jumătatea sudică a Regatului Unit ar putea atinge 34 de grade Celsius, mai mult decât temperatura maximă atinsă în tot anul trecut, a anunțat într-o declarație Met Office din Marea Britanie.
Temperaturile ar urma să atingă un maxim de aproximativ 40 de grade Celsius în cea mai mare parte a Spaniei pentru a patra zi consecutiv, potrivit agenției meteorologice Aemet. În Franța, căldura se va înrăutăți pe parcursul zilei și va atinge un maxim sâmbătă, regiunile nordice înregistrând temperaturi de până la 42 de grade, potrivit Meteo France. În Italia, Ministerul Sănătății a emis o avertizare portocalie pentru temperaturi ridicate în Torino, Perugia, Florența și Brescia.