Vă vine să credeți că Mironov are 80 de ani?! Care este secretul longevității

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Alexandru Mironov
Alexandru Mironov

Una dintre vocile canonice ale popularizării științei în România: autor de proză SF, cu experiență la stânga spectrului politic și fost ministru al Sportului, Alexandru Mironov a fost invitat la podcastul lui Ionuț Vulpescu.

Alexandru Mironov a dezvăluit, printre altele, secretele longevității.

Secretul longevității. Alexandru Mironov: „Când ești ocupat nu ai timp să te gândești să pleci din lumea asta!”

Redăm dialogul dintre Alexandru Mironov și Ionuț Vulpescu:

I.V.: Ați venit cu metroul. Trebuie să spunem celor care ne urmăresc, dvs. călătoriți foarte mult. În ultimii ani ați făcut ocolul pământului – nu în 80 de zile, cred că mai multe; sunteți senior editor la Știință și tehnică, realizați în continuare, la un post de televiziune, promovarea științei, sunteți foarte activ! Și nu se văd deloc anii pe care tocmai i-ați împlinit! Nu e un secret dacă spun că ați împlinit în ianuarie 80 de ani. Care e secretul acestei forme pe care o aveți?

A.M.: Vă răspund oltenește, tocmai o ziserăți! Din moment ce ești ocupat, nu ai timp să îmbătrânești, să te gândești să pleci din lumea asta, e așa de interesant aici, că e păcat! Și atunci fac lucruri folositoare, mai ales că am capacitatea de a înțelege ce se întâmplă și să găsesc paralele. Vedeți, un articol al meu nu e de tipul: îți spun datele stricte, eventual îți spun ce se întâmplă, și scriem ecuații diferențiale. Nu. Facem o legătură cu restul culturii omului, cu elemente de sociologie și antropologie. Din evenimentul în sine, din întâmplarea tehnică, pot să fac un personaj! Din omul de știință care se implică în asta, la fel, un personaj. Și atunci lucrurile se leagă, omenirea e însetată de poveste! E nevoie de povești pentru lumea întreagă și atunci astea au succes, așa trebuie făcut. Jurnaliști de știință în România suntem 26, până în 30. Sunt țări precum Finlanda, de pildă, unde sunt 1100, la o populație de sub jumătate față de a noastră. 

I.V.: Există un secret al longevității? Cum faci să rămâi tânăr la 80 de ani?

A.M.: Te miști, neapărat trebuie să te miști! Ai grijă să nu mănânci prostii, gras, rău, să te îngrași, să, să, să... Pentru mine, persoana la care m-am uitat cel mai mult și pe care l-am urmărit cât se poate, este Ion Iliescu. De curiozitate, m-am uitat la mesele mari, internaționale, unde zâmbește la toată lumea, dar nu îți depășește atâta pe fundul paharului, dar nu știe că tu l-ai urmărit. Deci asta e. Dacă poți, aerul curat, să îl respiri. Dacă poți, apa curată! Sigur că mai e și cât ți-a dat mama, cât ți-a dat tata în ADN-ul tău. 

I.V.: O genă. 

A.M.: Dar dacă ai grijă de ADN-ul tău, merge. 

Alexandru Mironov: „E o planetă splendidă, o recomand!” Top trei destinații din lume în opinia lui Mironov

I.V.: Ai șanse să fii tânăr la 80 de ani! Și să faci călătorii. 

A.M.: Anul trecut am fost în Africa de Sud. 

I.V.: O țară extraordinară. 

A.M.: Absolut. Africa de Sud, Zimbabwe și Zambia, am prins un moment. 

I.V.: Ați mers la Capul Bunei Speranțe?

A.M: De două ori am fost!

I.V.: Ați fost pe malul Atlanticului, de la Cape Town la Capul Bunei Speranțe, un drum absolut formidabil?

A.M.: Da! 

I.V.: Unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, după părerea mea. Iar Africa de Sud e un teritoriu...  Poate e mult spus cea mai frumoasă țară din lume, dar e pe aproape. 

A.M.: E o țară frumoasă, merită să treci prin ea și să te plimbi dintr-un loc în altul. 

I.V.: Ia spuneți-mi, așa, un top trei al locurilor favorite, cele mai frumoase țări din lume, în viziunea lui Alexandru Mironov.

A.M.: Să te trezești dimineața în soarele Saharei. Să deschizi ochii și să vezi cum răsare soarele și nisipul foșnește în jur, pentru că se limpezesc grăunțele de nisip și susură parcă; asta e una dintre ele. Să vezi Iguazu, în Argentina, în Brazilia și Paraguay, sunt cele trei țări. Sunt locuri absolut minunate. Parisul e capitala frumuseții lumii. Alții spun Istanbul. Deci lucruri construite de homo sapiens, nu pentru că natura le-a vrut așa. E o planetă splendidă, o recomand. 

Youtube video image

VEZI ȘI: Emisiune foarte urmărită, scoasă de pe post: Un domn m-a reclamat că fac politică de stânga

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel