Persoanele care se află în grupul de risc de a dezvolta diabet trebuie să cunoască valorile colesterolului în funcție de vârstă. Colesterolul este un factor extrem de individual, chiar dacă există o scară medie medicală dezvoltată de experți. Acesta ia în considerare vârsta, starea organismului și caracteristicile individuale și prezența patologiilor.
La copii și adolescenți, norma este mai mică. În cazul bărbaților, rata este mai mare decât în cazul femeilor din același an de naștere. În cazul acestora, rata crește începând cu vârsta adultă. O ușoară creștere a nivelului de colesterol este tolerată la femeile însărcinate. Persoanele cu diabet zaharat, boli cardiace și vasculare ar trebui să aibă un nivel de colesterol mai scăzut decât persoanele sănătoase. Este bine să știi că valorile care pot fi considerate normale se schimbă de-a lungul anilor. Valorile pentru bărbați și femei nu sunt aceleași.
Pentru a afla norma dumneavoastră individuală, mergeți la un centru de sănătate pentru o examinare. Pe baza tabelului, care definește parametrii generali, limita medie sigură este de 3,5-5 mmol/l. Până la stabilirea cifrei dumneavoastră specifice, depășirea acesteia reprezintă o abatere nedorită de la normă.
Limita colesterolului din sânge pentru pacienții cu boli de inimă și diabet este de 4-5 mmol/l. O supraestimare duce la recidive și la o înrăutățire a stării de sănătate. Există o concepție greșită comună conform căreia doar persoanele predispuse la obezitate trebuie să își monitorizeze nivelul colesterolului. De fapt, există o serie de factori care contribuie la ridicarea acestuia.
Astfel, persoanele cu vârste cuprinse între 15-20 de ani este de 3,08 – 5,18, pe când la persoanele de 30-35 de lei acest indice depășește 3.37 – 5,96. Deja începând cu vârsta de pensionare, adică 55-60 de ani, un indice normal de colesterol este considerat 4,45 – 7,77.
Printre factorii care contribuie la creșterea nivelului de colesterol se numără munca sedentară, creșterea sau scăderea în greutate, predispoziție genetică și anumite medicamente. Abuzul de substanțe și o dietă nesănătoasă duce la un nivel înalt de colesterol. De asemenea, bătrânețea își pune amprenta și în această situație.
Rețineți că alimentele cu un conținut ridicat de colesterol sunt esențiale pentru noi. Acestea ar trebui evitate doar în anumite cazuri, la insistența unui medic. Pentru majoritatea oamenilor, acestea sunt, într-o cantitate limitată și cu un stil de viață activ, foarte benefice.
Un mit comun este acela că este necesar să începem să monitorizăm nivelul colesterolului mai aproape de vârsta pensionării. Aceasta este o concepție greșită majoră. Medicii recomandă efectuarea unui test de sânge pentru prima dată la vârsta de 25 de ani. Stilul de viață nesănătos al tinerilor moderni contribuie la acumularea mai mare de lipoproteine cu densitate scăzută, din cauza cărora tinerii suferă de boli de inimă.
Metabolismul lipidic este un proces metabolic complicat. O parte importantă este metabolismul colesterolului. Tulburările sale sunt una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare.
Tulburările pot apărea dintr-o varietate de motive. Printre cele mai comune se numără boli gastrointestinale, tulburări endocrine, o lipsă sau un exces de enzime, precum și manifestarea disfuncției renale. Administrarea de medicamente hormonale poate contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge.
Astfel, este foarte important să monitorizezi constant valorile colesterolului în funcție de vârstă chiar dacă ai 25 de ani. În cazul adulților, tulburările metabolismului lipidic nu trec neobservate. Bărbații suferă de căderea prematură a părului, iar femeile au un ciclu menstrual perturbat. Excesul de colesterol afectează pielea și sănătatea generală, scri bzi.