Un val de căldură intens a dus temperaturile în unele părți din Europa centrală și de sud la valori de aproape 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit), generând alerte meteorologice, incendii de pădure și trotuare topite în orașe.
De la Italia până la România, autoritățile au avertizat populația să fie precaută, să conducă cu grijă dacă pleacă în vacanță, să bea multe lichide și să evite ieșirile în aer liber în timpul orelor de vârf de căldură, scrie The Independent.
În Italia, autoritățile au declarat joi alertă roșie de căldură în șapte orașe, în mare parte în regiunile centrale ale țării, dar și în capitala Roma și Trieste în nord-est. Condițiile de căldură sunt agravate de umiditate și ar putea afecta atât persoanele sănătoase, cât și pe cele cu probleme de sănătate, au avertizat autoritățile.
Avertismente similare au fost emise în Croația vecină și mai la est și sud. Stațiunea turistică principală a Croației, orașul Dubrovnik de pe Marea Adriatică, a înregistrat 28 de grade Celsius (82.4 Fahrenheit) la răsărit, semnalând că nu va exista o răcorire nici după apusul soarelui.
Incendii de vegetație au fost raportate săptămâna aceasta în Albania, lângă granița cu Grecia, precum și în Bosnia și Italia.
Meteorologii au spus că temperaturile au fost și mai ridicate decât cele raportate oficial în orașele mari, unde betonul fierbinte radiază căldura deasupra solului, iar asfaltul se înmoaie sub picioare.
"Ieri a fost imposibil de respirat," a spus Antonela Spičanović din capitala Muntenegrului, Podgorica, unde temperaturile au atins 39C (102F) miercuri. Orașul părea pustiu, mulți dintre locuitori rămânând în case sau mergând la malul Mării Adriatice sau în munți.
"Îmi petrec zilele în apartament, sub aer condiționat," a spus Đorđe Stanišić, inginer electric tot din Podgorica. "Afară este iad."
Mendim Rugova, meteorolog din Kosovo vecin, a spus că temperaturile din țară au crescut în medie cu 2.5 grade din anii 1980. El a spus că valul actual de căldură ar putea dura până la sfârșitul lunii iulie.
"În regiune am putea vedea temperaturi peste 40C, în părți din Albania, Macedonia de Nord, Grecia și, de asemenea, în părți din Serbia," a prezis el, scrie The Independent.
În capitala Cehiei, Praga, unde temperaturile au atins 34C miercuri înainte de a scădea ușor joi, grădina zoologică a orașului a livrat zece tone de gheață pentru a oferi un refugiu necesar animalelor.
În capitala României, București, termometrele stradale au arătat 42C (107F) marți și miercuri, deși măsurătorile oficiale au fost cu câteva grade mai mici.
Serbia vecină a raportat temperaturi record până acum în această vară, cu termometre care au arătat 35C (95F) joi dimineață în nordul țării. În capitala Belgrad, medicii au raportat tratamente pentru persoane care s-au prăbușit, au simțit amețeli sau au avut dureri de cap din cauza căldurii.
Autoritățile sârbe au spus că utilizarea aerului condiționat a dus la un consum mare de energie, similar cu nivelurile văzute în mod normal iarna, când mulți în țara balcanică folosesc electricitatea pentru încălzire.
În timpul unui val de căldură anterior luna trecută, Muntenegru, Bosnia, Croația și Albania au avut parte de o pană majoră de curent din cauza supraîncărcării și prăbușirii unei linii de distribuție regionale. La începutul acestei luni, o furtună puternică a măturat regiunea după zile de căldură, ucigând două persoane, avariind case, smulgând copaci și inundând străzi.
Experții spun că schimbările climatice provocate de om au adus variații climatice sălbatice, furtuni din ce în ce mai imprevizibile și valuri de căldură.