Polonia și Ucraina plănuiesc să construiască o conductă transfrontalieră pentru furnizarea de ulei vegetal.
În timp ce România abia a reușit să reabiliteze 20 de kilometri de cale ferată cu ecartament larg, Polonia este gata să construiască o conductă de câteva sute de kilometri pentru transportul uleiului vegetal.
Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de ulei de floarea soarelui, iar problemele de aprovizionare cu care s-a confruntat țară vecină din cauza blocadei ruse a porturilor de la Marea Neagră au arătat importanța diversificării rutelor de transport.
Problema pare să-și fi găsit rezolvarea prin construirea unei conducte trasfrontaliere, între Polonia și Ucraina, prin care va fi transportat uleiul vegetal.
Decizia de construire a conductei pentru transportul uleiului vegetal a fost luată de guvernul polonez, scrie publicația poloneză WNP.
Ulterior, statele ar trebui să semneze un memorandum de înțelegere privind dezvoltarea acestui proiect. Documentul va fi valabil trei ani cu prelungire automată pentru următorii trei ani. Contractul poate fi reziliat cu cel mult șase luni înainte de sfârșitul perioadei.
Conducta ar putea ajunge până în Gdansk, port aflat în nordul Poloniei, și ar trebui să ajute Ucraina să deblocheze parțial exporturile și să sporească securitatea alimentară în țările expuse riscului de foame, reducând implicit și presiunea migratorie asupra Europei.
Cele două țări vor crea un grup de lucru care să prezinte posibile opțiuni pentru locația proiectului spre acord. Experții ar trebui să propună și trasee de conducte.
„Ucraina este un producător și exportator global semnificativ de cereale și uleiuri vegetale. Înainte de război, peste 90% din aceste produse erau exportate prin porturile Mării Negre. Lipsa de alimente provoacă un dezechilibru pe piețele mondiale și, în viitor, poate duce la foamete în țările care depind în mod special de importurile sale”, a spus guvernul polonez într-un comunicat, arată publicația citată.
Polonia și Ucraina au relații de cooperare extrem de strânse. Luna trecută, instituțiile abilitate ale celor două state au semnat un memorandum de cooperare în domeniul apărării cibernetice. Țările vor desfășura cursuri comune privind combaterea atacurilor cibernetice.