Vasile Dîncu susține că s-a încercat ca după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu spune că s-a încercat ca după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale.
"Asta este o abordare ideologică, în care s-a încercat ca de fapt după pensiile militare să se ascundă pensiile speciale, să spună că toţi suntem o apă şi un pământ. Nu e adevărat, în tot sistemul NATO, în tot sistemul european, există mai multe sisteme de pensii, în ceea ce priveşte pensiile militare.
Sisteme asemănătoare cu al nostru există în foarte multe ţări în care se stabileşte pe za unor criterii, modul în care se calculează pensia. La noi, pensiile militare nu sunt stabilite după criteriul acesta, că se aleg nu ştiu câte salarii sau la alegere. Sistemul nostru de pensii este plătit din bugetul MApN, este 17% din bugetul Ministerului Apărării, deci nu implică într-un fel bugetul naţional şi, pe de altă parte, această bornă, acest reper, din PNRR, nu este unul care să fi fost necesar, pentru că a fost stabilit doar ca o garanţie că vom putea plăti împrumutul de 14 miliarde, din PNRR. Asta era ideea de reformă.", a spus ministrul Apărării la Digi24.
"Nu putem să tăiem pensiile doar pentru că un om a stat 50 de ani în Armată şi are o pensie mare, în momentul acesta, când a ajuns la bătrâneţe, statul i-a asigurat pe 50 de ani de carieră. Avem oameni care s-au pensionat, din conducerea Ministerului, care aveau 46 de ani de carieră. Sunt oameni care au 45. Şi în momentul acesta, noi să stabilim că pensia este prea mare şi să îi tăiem pensia. Pentru că pensia lui este o pensie de stat.", a mai spus Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre stagiul militar pe care îl pot urma tinerii români.
Vasile Dîncu: Câteva lucruri noi în ceea ce priveşte voluntariatul. Aducem, completăm şi cu unele lucruri pe care le-am definit deja sau au fost definite în anii trecuţi privind voluntarii, privind înscrierea de voluntari, dar aducem şi un concept nou, cel de pregătire voluntară a militarilor în termen. Adică tinerii între 20 şi 35 de ani, pentru că aceasta este vârsta de combat, vârsta combativităţii, să spunem, pot să facă în mod voluntar stagiul militar o perioadă, care poate varia în funcţie de armă şi cât de complexă este arma respectivă, între trei sau patru luni, în care sunt plătiţi, în care au o soldă pentru că sunt acolo, sunt scutiţi de la serviciu, în sensul că li se păstrează locul de muncă conform legii, angajatorii...
Realizator: E aproape cam ce făceam noi pe vremuri, când era stagiul militar obligatoriu, dar poate nu la fel de strict.
Vasile Dîncu: Nu e la fel de strict, nu e la fel de lung...
Realizator: Şi mai primeşti şi ceva bani în plus, asta ar fi noutatea. Noi nu primeam nimic, poate o mică soldă de ţigări, dacă îmi amintesc...
Vasile Dîncu: Da. Ai posibilitatea ca eventual să te înscrii în forma de voluntariat permanent după aceea, deci să ai la dispoziţie, pentru că pregătirea o ai...
Realizator: Sau să-ţi găseşti o carieră ulterioară în zonă.
Vasile Dîncu: Sigur că este..., ar fi prima poartă pe care poţi să intri pentru a face o carieră militară, dar poţi să fii şi..., să rămâi în rezervă, să fii rezervist şi să fii rezervist cu toate drepturile rezerviştilor, adică să primeşti o soldă conform gradului, primeşti o compensaţie lunară pe timpul cât eşti în instrucţie sau în convocare e mai mare, cât timp eşti la serviciu, îţi desfăşori activitatea, este una mai mică, dar totuşi sunt nişte bani aproape de salariul minim pe economie. Citește continuarea articolului AICI.