Adrian Vasilescu și Adrian Negrescu au vorbit, pentru Radio DCNews, despre contextul global, care afectează România.
”Europa este cea mai slabă verigă a economiei globale”. ”Sunt în miezul războiului și al crizei energetice”, iar euro va atinge paritatea cu dolarul până în august, explică analiștii, citați de NYT.
Adrian Vasilescu explică de ce stagflația este principalul pericol economic pentru economie.
”Despre dobânda cheie, de astăzi, în trecut, discutăm cât doriți. Despre evoluțiile dobânzii cheie în viitor nu putem să discutăm, pentru că anticipațiile privind dobânda cheie sunt interzise la Băncile Centrale, pentru că pot influența piața.”, a subliniat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Aceasta a întărit afirmațiile lui Mugur Isărescu și arată că scenariul cel mai distructiv pentru România este stagflația, combinația dintre inflație și stagnare economică. Mugur Isărescu explica, în conferința de joi, cât de nociv este acest fenomen, rememorând perioada anilor 70, atunci când economia mondială a avut nevoie de aproximativ 10 ani pentru a reveni pe creștere.
”Dacă ne uităm la ce scriu americanii sau cei din zona Euro, ei se raportează la două extreme: criza de acum, față de criza din 1973-1978. Prețul petrolului a făcut explozie. Am văzut atunci, în Statele Unite, cozi la benzină mai ceva ca la noi în anii 80. Specialiștii se raportează la criza din anii 70-80 pentru că aceste două repere le au specialiștii din SUA și din zona euro. Noi nu ne potrivim”, arată Vasilescu.
Întrebat fiind în ce situație ar fi nevoită România să apeleze la măsuri de austeritate, Vasilescu opinează: ”Într-o situație asemănătoare cu cea din 2010”.
Totuși, consilierul guvernatorului BNR arată că, deși criza din 2010 a venit tot pe un fundal inflaționist, inflația a fost cu o singură cifră. ”Atunci România a fost nevoită să majoreze TVA-ul, care a produs inflație pentru un an. După un an, inflația generată de majorarea TVA a dispărut”, explică acesta.
Vasilescu anticipează o decizie a Băncii Centrale Europene, pentru a contrara inflația tot mai mare din zona euro. Potrivit acestuia, Banca Centrală ar putea majora dobânda de politică monetară la facilitarea de creditare.
Analistul economic Adrian Negrescu consideră că ezitările Băncii Centrale de a crește dobânda de politică monetară erodează performanța economică a statelor europene, țări ”cu care suntem în strânsă legătură”.
Negrescu remarcă situația dificilă în care se află marile economii europene, a căror alunecare ar putea trage și România într-un declin economic major.
”Dacă Germania, spre exemplu, al doilea exportator al lumii, va intra în recesiune, din păcate și noi vom simți puternic aceste efecte. Germania este principalul nostru partener comercial. Exporturile noastre s-ar putea reduce la un nivel aproape de zero, dacă Germania, Franța, Italia vor intra în recesiune în această toamnă sau cel târziu în primăvara anului următor”, apreciază analistul.
Adrian Negrescu anticipează, la rândul său, o continuare a devalorizării monedei euro.
”În ce privește raportul euro-dolar, ne așteptăm ca acesta să ajungă la paritate pentru că euro, din păcate, nu mai este privit cu același interes de către investitori, care marșează puternic pe moneda americană, mai puțin afectată de efectele războiului și a crizei energetice. Un alt motiv se leagă de ezitările BCE în privința măsurilor care să atenueze inflația fără precedent în zona euro”, arată Negrescu