”Eu nu am beneficiat de compensare”, a declarat, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, care a vorbit și de măsura compensării prețurilor sau TVA zero la alimentele de bază.
Ministrul Vîlceanu a confirmat că au fost declanșate controale prin ANPC și ANRE la toți furnizorii de gaze și electricitate.
”Președintele ANRE a explicat că atunci când cetățean primește o factură foarte mare la energie și consideră că nu este corectă, primul lucru pe care trebuie să-l facă este o contestație la furnizor, după care, dacă nu este mulțumit de răspunsul furnizorului, face contestație la ANRE. ANRE verifică situația și dacă constată că unui cetățean i s-a facturat în plus până într-o sută de lei, aceea sumă va fi scăzută din facturile ulterioare. Dacă e peste 100 de lei, va primi banii înapoi” a declarat ministrul Investițiilor.
”Eu nu am beneficiat de compensare, pentru că, așa cum știți, cea mai mare parte dintre furnizori nici n-au făcut facturile, respectând această lege a compensării”, a adăugat Vîlceanu.
Citește și: Virgil Popescu, precizări despre facturile românilor la energie și gaze VIDEO
Ministrul a declarat că Guvernul nu a discutat despre aplicarea de TVA zero la alimentele de bază, însă această măsură contravine directivei europene în domeniu.
”Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la acest moment, contravine directivei privind TVA-ul (Directiva 2006/112/CE - sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată al UE - n. r.) (...) Să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement”, a declarat Vîlceanu.
Referindu-se la măsura plafonării produselor de bază, Vîlceanu a opinat că stabilirea unui preț maxim pentru fiecare tip de produs este greu de pus în practică.
”Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, de a fixa prețuri de la Guvern, ceea ce nu e idea unei piețe libere și ar duce în condițiile de piață actuale la dispariția unor produse de pe raft. Când prețul de producție e mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, nu vei mai avea motivație să produci produsul respectiv”, a spus ministrul, care a dat ca exemplu situația de la începutul pandemiei când se pune problema plafonării unor prețuri la medicamente ”Nu s-a putut întâmpla pentru că ar fi dus la dispariția acelor medicamente din piață. E același lucru și cu produsele”, a reamintit ministrul.