Pe 31 august 1997, a avut loc un moment de vârf al conflictului dintre persoanele publice și paparazzi. Prințesa Diana, care era subiectul atenției mediatice datorită mariajului său cu Prințul Charles și renunțării la statutul său regal britanic, se afla în Franța împreună cu iubitul ei, Dodi Fayed. În timp ce se întorceau acasă, mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident într-un tunel din Paris, omorându-i pe toți ocupanții, cu excepția bodyguardului lor.
Această tragedie a fost privită cu multă suspiciune de către unii și a generat numeroase teorii ale conspirației. Responsabilitatea oficială a fost atribuită șoferului, care se presupune că era sub influența alcoolului și conducea cu o viteză excesivă, mult peste limita legală, în încercarea de a scăpa de paparazzi care îi urmăreau.
Fotografii care urmăreau cuplul continuau să facă instantanee în timpul acelei agitații frenetice. Într-un act mai grav, aceștia au continuat să fotografieze chiar și după producerea accidentului, când Lady Diana era încă în viață, dar avea dificultăți respiratorii. Comportamentul lor a fost criticat pentru lipsa de reacție din partea oficialilor francezi și chiar acuzat de crimă de către publicul revoltat de cele întâmplate.
Potrivit relatărilor făcute de The Guardian, 10 fotografi au fost arestați la locul accidentului de către poliția franceză. Deoarece aceeași grupare de paparazzi îi urmărea pe cei doi încă de la intrarea lor în Franța, oamenii doreau ca aceștia să fie trași la răspundere pentru moartea Prințesei Diana și a lui Fayed.
Cu toate acestea, lucrurile nu s-au desfășurat așa cum sperau cei care doreau răzbunarea morții Prințesei britanice, deoarece niciunul dintre acei fotografi nu a recunoscut că se afla lângă mașina victimelor în momentul impactului.
Aşadar, şoferul a purtat singura vină, conform deciziei luate de judecător şi făcute publice în Los Angeles Times. Mai mult, unii dintre paparazzi au plecat de la locul faptei înainte de-a veni poliţia, aşadar nici măcar nu s-au ştiut toate persoanele care se aflau în tunel în momentul accidentului auto.
Şi atunci care a fost verdictul?
Nouă dintre cei 10 fotografi arestaţi au fost acuzaţi de omor prin imprudenţă, însă s-a renunţat la această acuzaţie în următorii ani post-incident. Irish Times ne informează că singura învinuire cu care au rămas fotografii a fost invadarea spaţiului privat, pentru care trei dintre ei au trebuit să plătească o sumă ridicolă – 1 euro.