O violonistă și un pianist sunt primii muzicieni români care vor avea turneu pe şase continente, în perioada 7 septembrie - 1 octombrie.
Este vorba despre violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga. Evenimentul vrea să promoveze moştenirea culturală românească, pe scena internaţională, prin interpretarea lucrărilor unor renumiţi compozitori români sau apropiaţi de muzica românească, de la George Enescu şi Bela Bartok la Dinu Lipatti şi Dan Dediu.
"Am vrut să realizăm un proiect care să pună laolaltă mai multe dintre pasiunile noastre comune: muzica românească, dorinţa de a călători cât mai departe, de a explora teritorii muzicale noi şi bucuria unui ritm de lucru intens. Alături de Ştefan Doniga am experimentat deja anul trecut ce înseamnă să faci efectiv un tur muzical al lumii şi, pentru că atunci am poposit doar pe patru continente, am promis că vom merge şi mai departe", a declarat violonista Diana Jipa, conform unui comunicat, citat de Agerpres.
"Ei bine, anul acesta vom face din nou înconjurul Pământului într-o singură călătorie, iar acesta va fi doar începutul pentru o încercare cu mult mai îndrăzneaţă, despre care vom vorbi în lunile viitoare. Aşadar, nu doar sportul românesc face încercări curajoase anul acesta la Jocurile Olimpice, dar şi muzicienii români. Privim Drumul Libertăţii ca pe o olimpiadă a muzicii, de la care vrem să revenim acasă cu un record propriu", a mai declarat violonista Diana Jipa, conform sursei citate.
"Drumul Libertăţii" este o explorare simbolică a libertăţii prin artă, reprezentând un omagiu adus împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia Română, se arată în comunicat.
Turneul debutează pe data de 7 septembrie 2024 cu un concert în Belgia, la Bruxelles. Apoi, va continua pe 12 septembrie în Africa de Sud, la Pretoria, pe 17 septembrie în Filipine, la Cebu, pe 21 septembrie în Noua Zeelandă, la Auckland, pe 29 septembrie în Statele Unite ale Americii, la New York, şi se va încheia pe 1 octombrie, în Peru, la Lima.
Repertoriul recitalurilor va cuprinde:
* George Enescu - Tarantella pentru vioară şi pian;
* Anton Pann/ IoanDobrinescu - "Cântând cu Anton Pann";
* Walter Mihail Klepper - Sonatina pentru vioară şi pian în Re Major;
* Alfonso Castaldi - Elegie (aranjament pentru vioară şi pian - Diana Jipa/ Ştefan Doniga);
* Myriam Marbe - Humoresca (aranjament pentru vioară şi pian - Diana Jipa/ Ştefan Doniga);
* Adrian Iorgulescu - "4 Inscripţii sonore" pentru pian solo;
* Roman Vlad - "Drumul libertăţii" pentru vioară solo - primă audiţie absolută (comandă pentru prezentul turneu);
* Dinu Lipatti - Tema cu variaţiuni din Sonatina pentru vioară şi pian op. 1;
* Bela Bartok - Şase dansuri populare româneşti (versiunea pentru vioară şi pian de Zoltan Szekely);
* Dan Dediu - "Dragon" pentru vioară şi pian din suita "Un bestiar mitologic" op. 133.
Turneul este organizat de Asociaţia Culturală INNOVARTE şi finanţat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.