Virgil Popescu: Gazele din Neptun Deep ar putea fi extrase chiar de la începutul lui 2026

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, cu ocazia semnării documentelor de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, că gazele vor fi extrase nu mai târziu de 2026.

"Urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep.

Este activitatea care a fost pregătită, astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele.

Prin acest act, prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari, să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană", a precizat premierul, în cadrul ceremoniei de la Palatul Victoria.

Gaze din Marea Neagră, poate chiar la începutul lui 2026

Ministrul energiei Virgil Popescu a arătat că investițiile pentru proiectul Neptun Deep vor totaliza câteva miliarde de euro, oficialul român avansând, ca termen optimist de finalizare a investiției, începutul anului 2026. 

”Vorbim de miliarde de euro ce vor fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Vorbim de investiții în orizontală, pentru a putea scoate aceste gaze.

Alături de investițiile din zona nucleară, vorbim de cele mai mari investiții energetice din România. Îmi doresc ca cel mai târziu la sfârșitul lui 2026, poate chiar la începutul lui 2026, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport. Avem resurse de gaze și vom deveni un furnizor atât din punct de vedere al gazului natural, cât și din cel al energiei electrice”, a declarat și ministrul energiei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel