Vom avea un nou val de Covid-19? Analiză The Washington Post: La orizont există semnale îngrijorătoare

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

O analiză a publicației The Washington Post explică posibilitatea de a avea un nou val al pandemiei, în condițiile unei propagande anti-vaccin mult mai consolidată.

 

Vom avea un nou val de covid? Chiar acum, în Statele Unite, cazurile zilnice și decesele scad treptat de pe un platou încă înalt. La orizont, însă, există semnale îngrijorătoare ale unui posibil nou val, notează The Washington Post.

Europa este un indicator revelator. În ultimele câteva săptămâni, cazurile în rândul persoanelor de 65 de ani și peste au crescut în 19 din cele 26 de țări care raportează date Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Cincisprezece țări din grup au raportat o creștere a numărului de spitalizări. Germania, Franța și Italia au cunoscut cazuri în creștere. Centrul european a spus că principalul motor al numărului mare de infectări pare să fie faptul că oamenii, în mod firesc, produc aglomerații în zonele interioare, o dată cu trecerea vremii. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a remarcat un alt factor: „Majoritatea țărilor nu mai impun măsuri pentru a limita răspândirea virusului”.

Noile tulpini nu propulsează încă un val, dar există noi subvariante omicron. Acestea par să sufere modificări genetice care conferă virusului capacitatea de a se sustrage imunității umane oferite de vaccinuri sau infecții anterioare. Într-o lucrare, imunologul Yunlong Cao și colegii de la Universitatea din Peking au avertizat că noile subvariante fac ca vaccinul să „nu ofere o protecție suficient de largă” împotriva variantelor mutante și ar putea face inutile medicamentele cu anticorpi deja existente. În Statele Unite, variantele mai vechi BA.5 și BA4.6 reprezintă încă 92,8 la sută din cazuri, conform datelor și modelelor CDC. 

Noile amplificatoare bivalente pentru cei peste 12 ani sunt gratuite, disponibile pe scară largă în SUA și vizează variantele predominante. Cu toate acestea, publicul american a ridicat din umeri. Un sondaj din septembrie, realizat de Kaiser Family Foundation a constatat că jumătate dintre adulți au auzit „puțin” sau „nimic” despre rapel. The Post raportează că puțin peste 11 milioane de americani – sau aproximativ 4% dintre cei eligibili – au primit o injecție de rapel.

O astfel de ezitare provine, în parte, din dezinformarea distructivă răspândită de campaniile anti-vaccin. În ultimele zile, informații toxice  au venit dintr-o sursă complet neașteptată. Chirurgul generalist din Florida, Joseph A. Ladapo, a emis vineri un comunicat de presă și o „analiza” care pretinde să arate, în mod fals, un risc considerabil de deces cauzat de riscuri cardiace în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani, în decurs de 28 de zile de la primirea ARNm. Dr. Ladapo a susținut că riscurile vaccinului depășesc beneficiile, ceea ce reprezintă o dezinformare gravă. Cercetătorii avizați au dezvăluit că „analiza” este proastă, bazată pe un eșantion extrem de mic, cu instrumente nepotrivite și concluzii nerevizuite de alți colegi. Dar paguba fusese făcută; mesajul a făcut titluri și s-a răspândit pe rețelele de socializare. Faptul că Florida îi îndeamnă pe oameni să nu primească un rapel care poate salva vieți este rușinos - și profund iresponsabil.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel