Elena Mateescu, directorul ANM, a oferit ultimele informații privind evoluția vremii în următoarele săptămâni.
O vreme în ușoară încălzire este ceea ce ne confirmă și șefa Administrației de Meteorologie, care prognozează pentru Capitală temperaturi maxime de 7/8 Grade Celsius.
”Procesul de încălzire a vremii va continua și în următoarea perioadă, inclusiv în zona Transilvaniei, acolo unde am avut valori de -25/-26 de Grade.
Vineri, vorbim de maxime cu valori de -1...9 Grade Celsius, după care și vom avea și sâmbătă același ecart de temperaturi, iar duminică, chiar valori de până la 10 grade, inclusiv în Capitală, o maximă de 7/8 Grade.
Ultima zi a lunii ianuarie (luni n.r.) are același ecart de temperaturi: maxime 0...9 Grade și chiar și temperaturile minime, înregistrate noaptea, sunt mult mai ridicate, de -6...2 grade. Desigur cele mai coborâte temperaturi minime vor fi în depresiuni”, spune Mateescu.
În prima săptămână din februarie, temperaturile vor fi mai scăzute decât media în zona Transilvaniei.
”Este o masă de aer mai cald, prezentă în zona României, care va fi de interes și în prima săptămână din februarie pentru că este posibil să consemnăm în regiunile extracarpatice temperaturi ușor peste medii, iar în cele intracarpatice și la munte vor fi sub normal”, a adăugat Mateescu.
De asemenea, șefa ANM a preconizat că temperaturile mai scăzute decât normalul se vor păstra pentru zonele intracarpatice și zonele montane și în săptămâna 7-14 februarie, ”după care, din a doua parte a lunii februarie, să ne apropiem de normalul termic în aproape toată țara”, a adăugat Elena Mateescu, la Digi 24.
Aceasta a mai declarat că ninsorile au fost abundente la munte, iar în zonele din vestul și centru țării fiind grosimi ale stratului de zăpadă între 4 și 50 de centimetri.
Referitor la zona de sud a țării, specialistul a indicat că nu se așteaptă la ninsori în perioada următoare, precipitațiile fiind prognozate doar pentru zonele montane.
”Este adevărat, consemnăm absența stratului de zăpadă în zona de sud și sud-est a țării. Se pare că stratul de zăpadă, în următoarea perioadă se va mai lăsa așteptat în această parte a țării”, a mai spus șefa ANM.
Lucian Viziru a dezvăluit ce diagnostic a primit, după ce a fost suspect de infarct
Ucigașul de militari UCRAINENI e dintr-un sat din DELTĂ. Ce motivație a avut SOLDATUL
Meteorologii au actualizat, pe 28 ianuarie, prognoza meteo pentru luna februarie. Vremea va continua să se încălzească in mai multe regiuni ale țării.
În intervalul 31.01.2022 – 07.02.2022, temperaturile vor fi mai mari decât normalul perioadei în apoape toată țara. Temperaturile cele mai mari vor fi în sud, zona Dunării.
Ploile vor fi excedentare în zona Apusenilor și în nordul Carpaților Orientali, dar în afara arcului carpatic. În restul țării va fi apropiat de cel normal.
În săptămâna 07.02.2022 – 14.02.2022, temperatura medie va depăși normalul perioadei în regiunile extracarpatice și izolat în vest și centru.În restul țării valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice.
Precipitațiile vor fi local excedentare la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor deficit în zonele de sud.
În săptămâna 14.02.2022 – 21.02.2022, va fi mai cald decât în mod normal în regiunile extracarpatice și în extremitatea de vest. Rest ul țării va avea temperaturi normale pentru acest interval.
Precipitațiile vor fi scăzute în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
Săptămâna 21.02.2022 – 28.02.2022, vine cu temperaturi ușor peste cele specifice în sud, est, precum și în extremitatea de vest a țării. În rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.