Zeci de morţi şi răniţi la Zaporojie după noi bombardamente

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Noi bombardamente ale forţelor ruse asupra oraşului ucrainean Zaporojie au ucis şi au rănit sâmbătă noaptea zeci de oameni, a anunţat duminică statul-major al armatei Ucrainei.

Câteva ore mai târziu, preşedintele Volodimir Zelenski, citat de dpa, a precizat că bilanţul este de 12 morţi şi 49 de răniţi, printre care şase copii care au avut nevoie de spitalizare. El a vorbit despre "răul absolut" şi a promis că "teroriştii" vor fi traşi la răspundere, scrie Agerpres.

"Peste noapte, ocupanţii ruşi au lovit cu cinism clădirile rezidenţiale şi infrastructura civilă", a comunicat comandamentul ucrainean pe pagina sa de Facebook. "Informaţiile despre victime sunt în curs de confirmare, dar se ştie deja despre zeci de morţi sau răniţi", adaugă sursa respectivă.

Zelenski a publicat pe Telegram şi imagini cu imobilele în bună parte distruse.

Anterior, primarul interimar Anatoli Kurtev anunţase că au murit cel puţin 17 oameni după ce mai multe rachete au lovit un bloc-turn de locuinţe, precum şi alte clădiri.

Reuters nu a fost în măsură să verifice informaţiile în mod independent.

Oraşul Zaporojie se află la câteva zeci de kilometri de cea mai mare centrală nucleară din Europa; Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea acestui obiectiv, care în prezent este ocupat de ruşi. 

SUA își atinge limitele: Armata americană nu va putea în curând să mai furnizeze Ucrainei echipamentele militare

Armata americană nu va putea în curând să mai furnizeze Ucrainei echipamentele de vârf pe care i le-a dat până în prezent, rezervele sale apropiindu-se de limite, în special, în materie de muniţii, potrivit unor responsabili şi experţi americani, relatează Agerpres.

Dar stocurile americane de anumite echipamente "îşi ating nivelurile minimum necesare pentru planificare şi instruire" şi reaprovizionarea stocurilor la nivelul lor de dinaintea invaziei ar putea lua "mai mulţi ani", potrivit lui Mark Cancian, de la Center for strategic and international studies (CSIS).

Echipamente mai vechi sunt disponibile şi "ele vor reprezenta o parte din ce în ce mai importantă a transferurilor" în viitor, adaugă într-o notă recentă acest ex-colonel al Corpului de puşcaşi marini care a fost responsabil de achiziţionarea armamentului pentru Pentagon între anii 2008 şi 2015.

"Suntem pe cale să tragem învăţăminte" din necesităţile de muniţii ale armatei americane într-un conflict între mari puteri, care sunt "net superioare" previziunilor, a recunoscut un responsabil militar american, sub rezerva anonimatului.

Industria americană de apărare, care a fost forţată să-şi reducă producţia în mod drastic în anii 1990, când SUA au dorit să recolteze beneficiile păcii după destrămarea URSS, s-a ultraconcentrat pentru a amortiza şocul.

Numărul grupurilor din industria de apărare şi de construcţie aeronautică a trecut de la 51 la 5 în câţiva ani.

În prezent, guvernul american trebuie să convingă industria să redeschidă lanţuri de montaj şi de relansare a producţiilor care fuseseră abandonate, precum cele de rachete antiaeriene Stinger, a căror producţie a încetat în 2020.

Unele dintre aceste echipamente au devenit emblematice în războiul din Ucraina, precum Javelin, arma antitanc larg utilizată de forţele ucrainene la începutul conflictului pentru a respinge o coloană de tancuri ruseşti care încercase să intre în Kiev, sau HIMARS, lansatorul de rachete montat pe blindate uşoare, care joacă un rol important în contraofensivele ucrainene în estul şi sudul ţării.

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel