Zelenski: Rusia ascunde dovezile. La Mariupol, mii de morți. Diaconescu, despre GENOCID: A fost o decizie luată la un anumit nivel

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că încearcă să ascundă dovezile privind uciderea civililor ucraineni din localitățile ocupate de forțele militare ruse.

Volodimir Zelenski susține că rușii au schimbat tactica și încearcă să acopere urmele.

„Avem informații că armata rusă și-a schimbat tactica și că încearcă să curețe străzile și subsolurile din teritoriile ocupate de cadavrele oamenilor morți, ale ucrainenilor morți. Este vorba de eforturile lor de a ascunde dovezile, nimic mai mult", a declarat Zelenski, într-un discurs video.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este convins că bunurile umanitare din partea ucraineană nu au voie la Mariupol, întrucât partea rusă se teme că „lumea va vedea ce se întâmplă acolo”, scrie Unian.

"Toți se tem că lumea va vedea ce este acolo. Prin urmare, nu putem livra ajutor umanitar. Nu sunt zeci, ci mii de morți, mii de răniți", a spus el.

Presa ucraineană citează autoritățile locale din Mariupol și relatează că rușii încearcă să șteargă urmele atrocităților comise și ard trupurile cetățenilor morți în crematorii mobile. ”Brigăzi speciale de curățenie din așa-numita „DPR”(Republica Populară Donețk) colectează și ard cadavrele locuitorilor uciși din Mariupol”, spun autoritățile locale.

Diaconescu: Anchetă internațională

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, remarcă ezitarea rușilor de a accepta o anchetă internațională privind evenimentele relatate în presă.

”Dacă tot sunt contradictorii punctele de vedere, (Putin n.r.) să accepte anchetă internațională, o inspecție independentă”, spune Diaconescu.

În opinia acestuia, faptele rușilor pot fi catalogate ca genocid pentru că nu a fost o acțiune întâmplătoare, ci, așa cum arătau și rapoartele serviciilor de informații americane, este vorba de fapte premeditate.

Răspunderea între crimă și genocid ține de modul de decizie. Fie am avut la Bucea o unitate militară care a luat-o razna, ceea ce Antony Blinken, invocând informațiile serviciilor de informații, a spus că nu e cazul. Fie am avut o decizie luată la un anumit nivel.

Convenția de la Geneva și dreptul umanitar spun așa: o crimă este genocid când o astfel de decizie este luată orientat spre producerea unui efect de tipul celui de la Bucea sau tu, decident, știai că se întâmplă și nu ai luat măsuri de a opri o astfel de faptă abominabilă”, arată Cristian Diaconescu.

Fostul consilier prezidențial este de părere că Putin a folosit discuția cu Viktor Orban ca platformă pentru a-și răspândi poziția Rusiei față de masacrul de la Bucea. ”Orban a fost doar instrumentul bilateral prin care Vladimir Putin și-a transmis (poziția n.r.)”.

Bucea: 90% dintre morți au urme de gloanțe

Primarul municipiului Bucea, Anatoliy Fedoruk, a vorbit, pentru DW, despre atrocitățile comise acolo de ocupanții ruși.

Potrivit lui Fedoruk, până aseară erau 320 de victime civile, numărul cadavrelor găsite crește în fiecare zi.

”În Bucea au fost descoperite trei locuri (cu persoane împușcate n.r.): pe proprietatea întreprinderii Ukragrosnab, unde ocupanții ruși au aruncat cadavrele oamenilor cu mâinile legate ca pe lemnele de foc, precum și străzile Vokzalnaya, Yablunskaya și pe terenul căminului de copii Promenisty”, a spus primarul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel