Prof. Viorica Mihalache a vorbit despre educarea copiilor prin muzică.
”Ceea ce Dumnezeu pune într-un copil trebuie scos la lumină şi educat; de aceea îi îndemn pe părinţi să le pună copiilor muzică de calitate, cu mesaje pozitive, pentru a le crea stări pozitive şi, cu siguranţă, în viitor, vom avea o generaţie de adulţi responsabili, care să ducă ţara asta către vremuri mai bune”, afirmă Viorica Mihalache, profesoară de muzică la mai multe şcoli din judeţul Dâmboviţa.
În contextul Zilei internaţionale a muzicii, sărbătorită anual pe data de 1 octombrie, prof. Viorica Mihalache a vorbit, într-o declaraţie acordată Agerpres, despre rolul benefic al muzicii în educaţia copiilor, despre modul în care muzica ajută la dezvoltarea imaginaţiei, a creativităţii, a sensibilităţii, a siguranţei de sine, precum şi a relaţionării pozitive cu cei din jur.
”Ascultăm muzică tot timpul, fie că vrem sau nu, deci este evident rolul important al muzicii în viaţa de zi cu zi. Muzica este capabilă să cuprindă toate stadiile de creştere a copilului din punct de vedere intelectual, social şi emoţional, al dezvoltării motorii şi al limbajului. Ea ajută mintea şi corpul să lucreze împreună. Ajută copilul ca, încă de la început, să înveţe diverse sunete şi semnificaţia unor cuvinte. Nou-născuţii recunosc o melodie înainte de a putea vorbi”, a precizat Viorica Mihalache.
Potrivit profesoarei, educaţia muzicală lucrează trei zone ale creierului în acelaşi timp: cea vizuală, cea auditivă şi cea motorie.
"Este ca şi cum am face un antrenament complet pentru creier. Printr-un studiu desfăşurat cu ajutorul aparatului RMN, s-a constatat că, atunci când ascultau muzică, subiecţii aveau extrem de mulţi centri nervoşi activaţi, ca şi când se producea un foc de artificii în creier. Studii recente arată că muzica este una dintre principalele abordări artistice în viaţa tinerilor, manifestările muzicale reprezentând momente de satisfacţie personală şi îmbogăţire spirituală", a explicat prof. Viorica Mihalache.
Viorica Mihalache subliniază că activităţile specifice educării copiilor prin muzică au ca efect, pe lângă îmbogăţirea culturii lor şi formarea gustului muzical, dezvoltarea simţului estetic, dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii, a sensibilităţii, a siguranţei de sine, a relaţionării pozitive cu ceilalţi.
”Aceste activităţi formează impresii, trezesc interesul pentru artă, dezvoltă auzul muzical şi memoria muzicală şi, nu în ultimul rând, au un rol distractiv şi recreativ. Prin acest tip de activităţi se oferă o temelie în formarea gândirii critice, copilul timid va îndrăzni mai mult, copilul tăcut va vorbi cu coechipierii săi, iar anumite dificultăţi de învăţare şi adaptare se vor ameliora sau chiar vor dispărea. De aceea cred cu tărie în importanţa studiului muzicii, a educării elevilor în acest spirit”, a punctat Viorica Mihalache.
De-a lungul anilor, prof. Viorica Mihalache a participat cu elevii săi la multe concursuri şi festivaluri, unde i-a urmărit cântând şi bucurându-se de ceea ce au acumulat prin studiu. Au obţinut premii la cele mai importante festivaluri din ţară, dar şi peste hotare, în Serbia, Bulgaria, Italia, Ucraina, Moldova, Rusia, Macedonia.
Mesajul ei pentru părinţi este să îşi sprijine copiii dacă au înclinaţie muzicală.
"Atâta vreme cât ne naştem cu auz, vom putea să facem muzică. Ceea ce Dumnezeu pune într-un copil trebuie scos la lumină şi educat. Dacă veţi înţelege câte beneficii aduce studiul muzicii, atunci cu siguranţă că nu veţi refuza pasiunile copiilor! Eu spun mereu că, dacă nu am reuşit să fac din copil un muzician de excepţie, cu siguranţă am reuşit să fac un spectator educat. Puneţi copiilor muzică de calitate, cu mesaje pozitive, pentru a le crea stări pozitive şi, cu siguranţă, veţi avea în viitor o generaţie de adulţi responsabili, care să ducă ţara asta către vremuri mai bune", afirmă profesoara de muzică Viorica Mihalache.